De foto van het bruidspaar in Brussel die wereldwijd verspreid werd
NOS Nieuws

'Iconische' bruidspaarfoto Jeugdjournaal-presentator gaat de wereld over

"Een iconische foto" en "de foto die de onverstoorbaarheid van de Europeanen vangt". Zomaar twee omschrijvingen van een foto die Joris Marseille, eindredacteur en presentator bij het NOS Jeugdjournaal, zaterdag maakte in Brussel. Zijn afbeelding waarop een pasgetrouwd bruidspaar tussen twee militairen op de foto gaat, ging de hele wereld over.

"Ik was in Brussel om voor het Jeugdjournaal een reportage te maken”, vertelt Marseille. “Toen we langs de Grote Markt kwamen, ging net de achterdeur van het stadhuis open en kwam er een bruidspaar met hun gasten naar buiten. Daar was een meisje van een jaar of 11 bij, dat ik een paar vragen kon stellen."

"Even later was iedereen vertrokken, behalve de bruid en de bruidegom, die nog een paar foto’s lieten maken", vervolgt Marseille. "Ze werden geflankeerd door gewapende militairen en dat vond ik zo’n onwerkelijke situatie dat ik er snel met mijn telefoon een foto van heb gemaakt. Omdat ik het zo’n bijzonder beeld vond, heb ik hem getwitterd."

Het duurde maar even toen de foto opviel bij andere media. "Eerst belde de VRT, daarna volgden onder meer RTL Nieuws en het AD. Maar ook Metronews, de Corriere della Serra, The Atlantic en The Sun namen contact met me op", vertelt hij. Daarna vroegen ook media uit Polen, Servië, Israël en zelfs Azië om de foto.

Weekblad Elsevier vroeg Marseille of het de foto mocht gebruiken voor het tijdschrift. "Op Twitter zag ik pas dat het om de voorpagina ging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl